Rólunk

Kedves Látogató!

Üdvözlünk Téged a Romhányi Rózsakert Vendégház nevében! Reméljük, hogy felkeltve érdeklődésed, hamarosan vendégeink között üdvözölhetünk!

Engedd meg, hogy röviden bemutassuk a Rózsakert Vendégházat, valamint a ház szűkebb, s tágabb környezetét, igyekezve rávenni Téged, hogy családoddal, barátaiddal együtt ülj autóba, vagy pattanj bringára és csapot-papot hátrahagyva látogass meg minket!

A Rózsakert Vendégház családi vállalkozásként működik, s ez a tény azonnal kézzelfogható válik a házba látogató vendégek számára: szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy egy valódi, barátságos otthonba érkeztek meg. A ház, a kert egy otthon melegét és egy kisebb panzió kényelmét nyújtja egyszerre.

A vendégház és a tágas kert jellegéből adódóan családi, baráti összejövetelek helyszíne, de gyermektáborok és kisebb céges tréningek is kényelmesen megrendezhetők, hiszen minden olyan adottsággal rendelkezik, amelyek e programok megtartását lehetővé teszik. 

Az aktív pihenésre vágyókra is gondolva az egyedi programajánlatoktól a szervezett kirándulásokig, rendezvényekig állunk rendelkezésetekre. A Rózsakert Vendégházban kerékpárok is bérelhetők, s ha véletlenül otthon maradt a horgászfelszerelés, nem kell kétségbe esni, ebben is tudunk segíteni. A halat persze nem tudjuk megfogni… 

Tekintsd meg szobáinkat


A házról

A négy napraforgós minősítésű Rózsakert Vendégház jelenleg három szobával és egy akadálymentesített, tehát mozgáskorlátozottak számára is könnyedén használható, saját konyhával felszerelt apartmannal rendelkezik. Minden szoba erkélyes, külön fürdőszobával és televízióval ellátott. A fekvőhelyek száma tizennégy, de pótágyak is elhelyezhetők. Az épületben található még egy közös nappali, konyha-étkező, nagy terasz, (finn) szauna, valamint egy masszázs szoba. Az udvaron grillező-és bográcsozó hely, valamint egy kis tó került kialakításra, no meg a vendégház nevét is meghatározó számtalan rózsatő is itt virít. A kert madárbarát, mindent megteszünk, hogy a nálunk vendégeskedő fecskék, cinkék, vörösbegyek is otthon érezhessék magukat…

Tekintsd meg szobáinkat


A közvetlen környezetünkről

A Rózsakert Vendégház Romhány zöld szívében, az un. Angol-kert szélén található. A legenda szerint a hatalmas parkot még a vendégház mellett található Laszkáry-kúria egykori urának angol felesége hozta létre mintegy százötven esztendeje.  Ékessége az országosan is ritkaságszámba menő hatalmas hársfa. Maga a kúria még jelenlegi romos állapotában is igen szép, ugyanúgy, mint a Rózsakert Vendégházzal szembeni másik épület, az impozáns Prónay-kastély. 

A kétezer főt alig meghaladó lélekszámú Romhányt a Cserhát nyugati nyúlványai veszik körül. Az egyik legszebb kéktúra útvonal érinti a falut (a túra útvonalát a csodás panorámára tekintettel most fejlesztik, kilátóval, kiépített pihenőhellyel is szolgálva a túrázók igényeit), ám a Börzsöny hegység is kézzelfogható közelségben van.


Tekintsd meg szolgáltatásainkat

Romhányról
Romhányt akár „Görbeország” központjának is lehetne nevezni. Mikszáth nevezte Görbeországnak a tájat, amelyen az utazó keresve sem talál hosszabb egyenes utakat, minden kanyarog, lejt, vagy emelkedik. De éppen ez adja a környék varázsát. És hogy miért központ Romhány? Ha nem is a világ közepe, ahogy ez a helyi kiskocsmából annak tűnik, de ide valóban minden közel van. A csodás Bánki tengerszem csak négy perc, fél órán belül elérhetőek a kis völgyekben meghúzódó szebbnél szebb palóc kisközségek, vagy akár a Dunakanyar világszép tája. Még egy keveset utazva Hollókőn lehetünk, várak sorát látogathatjuk meg, vagy eljuthatunk a világviszonylatban is egyedülálló Ipolytarnóci őslényparkba. 

A keresztény zarándokhelyektől (mint például a kristálytiszta vizű szandaváraljai Mária-forrás) a becskei buddhista „Megvilágosodás Sztúpáig” a külön úton járó, de egyaránt a lelki békét keresők is felemelő helyszíneket találhatnak az elmélkedésre.  

Alig több, mint egy órán belül akár síelhetünk, vagy kirándulhatunk is az Alacsony-Tátrában. 

Romhány a fővárostól is bő egy órányi autóútra - csodálatos természeti környezetben, a Nyugat Börzsöny ölelésében, a Lókos-patak völgyében - található település. A falu már a bronzkorban lakott volt, majd a népvándorlások sora nyomta rá máig ható bélyegét a településre. A víz és a hatalmas erdők vonzották a betelepülőket. A falu mindig is befogadó volt, s ez ma is érezhető. Érdekes, ahogy a Romhány történetéről íródott könyvben szereplő - Romhány történetében már a XVI-XVII. században felbukkanó - személyek leszármazottaival ma is találkozhatunk a faluban.

Romhány igen büszke múltjára, különösen a Rákóczi-szabadságharcban betöltött szerepére. Itt zajlott a szabadságharc utolsó nagy csatája, ahol a kurucok mellett lengyel és svéd csapatok is harcoltak a labanc seregek ellen.

A község az 1900-as évek elejétől kezdett igazán „nagyot álmodni”, jellemző, hogy a tízes-húszas években már annyian lakták, mint jelenleg. A növekedés, majd később a hanyatlás motorja a helyi bányászatra (amelyet a leletek alapján már a honfoglaló magyarok is kiaknáztak) alapított ipar volt. Itt cserépkályhagyárat alapított a Lloyds, majd a második világháború után egyre növekvő csempegyártás jellemezte a városiasodással kacérkodó falut. A romhányi csempe és a színes díszkő még ma is fogalom, de mára a régi gazdagság a múlté, amelyekre már csak az elmúlt szép időket felemlegető kocsmai beszélgetések emlékeztetnek…A falut ettől függetlenül egyáltalán nem kell temetni, gazdag múltja sikeres jövőt feltételez, hála a tenni akaró közösségnek.


Bánkról

Nem lehet elmenni a szomszédos Bánk rövid bemutatása mellett. Bánk és Romhány között csupán négypercnyi, kiváló minőségű autóút kanyarog. Bánk fő attrakciója az ország talán egyetlen tengerszeme a Bánki-tó. A horgász-és fürdőparadicsomra, a falu szállásaira, vendégházaira nyaranta ki lehet tenni a megtelt táblát. A Bánki-tóra épült vízi-színpadon folyamatosak a koncertek és egyéb rendezvények. A leghíresebb talán a Louis Armstrong Jazzfesztivál, amely eseményre már jó előre meg kell venni a jegyet! Ugyancsak megemlítendő a Bánkitó Fesztivál, amely hangulatában a régi fővárosi Sziget-fesztiválokat idézi kiváló fellépőkkel, sok jó beszélgetéssel és előadással.

S miközben a faluban sétálunk, szóba elegyedhetünk a mindig kíváncsi, mindig kedves, még ma is népviseletbe öltözött nénikék egyikével-másikával.


Természetjáróknak

A környék a kirándulók és a kerékpárosok Mekkája érintetlensége és természeti változatossága miatt. Csak megemlítenénk a közeli hegyoldalt borító szelídgesztenye erdőt, a gyűjthető gombákkal szinte kibélelt völgyeket (különösen a vargánya, a tinóru, a róka- és az őzlábgomba a jellemző). A vadállomány rendkívül nagy, a hagyományos vadfajták mellett az értő és csendes túrázó könnyen láthat vadmacskákat, hollókat is. Sőt, negyedórányi távolságra, igaz, járhatatlan vidéken már medvével is találkoztak…A falun átkanyargó Lókos-patak a védett fajok tárháza, a fő hal a domolykó mellett a ritka Petényi márna, de a kiöntésekben a csíkok fajtái is megtalálhatók.

A kényelmesebb kerékpárosok a faluban is találnak látnivalót (Rákóczi tanösvény), vagy bejárhatják a Dunakanyar kerékpárútjait (a szállítást megszervezzük), de semmiképpen se hagyják ki az átkerekezést Bánkra. A sportosabbak igazi kihívásokat találhatnak „Görbeország” ritkán járt útjain. Több, kerékpáros túraútvonal érinti Romhányt és közvetlen környékét. 

Partnereink

Ipoly menti Palócok
Ipoly menti palócok

Romhány
Romhány

Bükki nemzeti park
Bükki Nemzeti Park

Cimkék: Romhány, Bánk, Rózsakert vendégház, szállás, pihenés,családias, Bánki-tó, szoba, apartman, ház, kert, panzió, baráti, akadálymentes, rózsa, park, túra, túrázó, falu, kirándul, kirándulás, Dunakanyar, kerékpár, horgászat, gyermektábor,